Breaking News

Rusya vize başvurusu hakkında genel bilgiler.



Rusya vize başvurusu hakkında sizlere genel bilgiler vereceğim. Rusya ile yaşanan anlaşmazlıktan dolayı maalesef tekrar yürürlüğe giren vize zorunluluğunu, Umuma mahsus (Bordo Pasaport) sahiplerin gerekli belgeleri hazırlayıp, başvuru yapması gerekiyor. Diplomatik pasaport sahipleri ise Rusya Federasyonuna yapacakları 90 günü aşmayan seyahatler için vize den muaf tutulmaktadır. Başvurular İstanbul Başkonsolosluğu ve Antalya Başkonsolosluğu tarafında değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Vize başvuru merkezi aracılığı ile işlemlerinizi, yapabilirsiniz. Vfs global'in İnternet sitesinden randevu almalı ve gerekli belgeler ile birlikte işlemlerinizin başlatabilirsiniz. Seyahat amacınıza göre başvurular da farklılık gösterir. Örnek vermek gerekirse Turistik seyahat için istenen belgeler ile Ticari vize başvurusu arasında talep edilen belgeler farklıdır. Aşağıda maddeler halinde sizlere açıklamaya çalışacağım.





Turistik vize nedir. Rusya'da yapacağınız gezi, tur ve benzeri organizasyonlar için turistik vize başvurusunda bulunabilirsiniz. tek girişli veya iki girişli olarak alınabilen vizedir. ve en fazla 30 gün süre ile geçerlidir. Dikkat etmeniz gereken en önemli konu sunacağınız belgelerin belirtilen tarihlerin uygun olarak alınmış olmasıdır.

Transit vize nedir. Rusya Federasyonu toprakları üzerinden araçla veya ağır vasıta ile geçecek Türk vatandaşlarının alması gerekmektedir. Yapacağınız geçiş işleminin süresi dikkatlice incelenerek verilmektedir. Uçak ile yapılan aktarma süresi 24 saati geçmiyorsa transit vizeye ihtiyaç yoktur.

Ticari vize nedir. Seyahat amacınız, ticari anlaşma / pazarlık seminer, konferans, ticari ortaklar ile toplantı ise Rusya ticari vizesi için başvuru yapabilirsiniz. Talep edilen belgelerin en önemlisi Rusya dışişleri bakanlığı tarafından kaşeli ve imzalı davet mektubudur. 6 ay 90 gün kalış  ve multi (çok girişli) olarak verilmektedir.

Çalışma vizesi nedir. tek girişli ve 90 gün konaklama hakkı tanımaktadır. Özel yetenekli uzmanlar için bu süre değişiklilik gösterebilir. Başvuru yapabilmek için Rusya göçmen bürosundan davetiye alınmalıdır. Başvuru sahibi başvuru merkezine bizzat gitmesi gereklidir.

Özel vize nedir. Rusya'da mal sahibi ve otuma izni olan kişilerin göçmen bürosu onaylı davetiye ile müracaat edilmektedir. Bazı acil durumlar (yakınının vefat etmesi ciddi sağlık sorunları ve benzeri durumlarda özel vize isteğinde bulunulabilinir.

Öğrenci vizesi nedir. Rusya'da katılacağınız eğitim için başvuru yapabilirsiniz. bir yıl süreli tek girişli veya çok girişli olarak verilebilmektedir. Eğitim göreceğiniz kurumun göçmen bürosu tarafından onaylı davet mektubu alınması gerekir.

İnsani vize nedir. Akademik gelişim, sosyo politik bağlar, dini insani yardım amaçlı ve benzeri durumlarda alınan vize türüdür. Duruma etki eden bir antlaşma yok ise 1 yıl süreli ve 90 gün kalış hakkı tanıyan vize verilmektedir.

Yukarıda Rusya vize türleri hakkında kısa bilgiler vermeye çalıştım, İlerleyen günlerde Rusya vizesi hakkında daha detaylı bilgiler vermeye devam edeceğim. Başvuru sahipleri Rusya konsolosluğu tarafında talep edilen belgeleri, eksiksiz olarak hazırlaması çok önemlidir.

Bu yazı 09.09.2017 tarihinde yazılmıştır.

Fotoğraf: FOSTERGINGER





2 yorum:

Teşekkürler.